Az infraszaunák működéséről és használatáról

Az infraszaunák működéséről és használatáról


1. AZ INFRAVÖRÖS SUGÁRZÁSRÓL

A szabad szemmel láthatatlan infraenergia tulajdonképpen azonos a napsugárzás jótékony, meleget adó tartományával. Káros hatása nincs, mint az UV-, vagy a mikrosugárzásnak. Az infrasugár a levegőn áthaladva behatol a szilárd testekbe, és felmelegíti őket.
Ahogy a légkört a föld, a levegőt közvetve az átmelegedett testek melegítik. A sugárzó hő hatása jól érzékelhető. Még hűvös időben is melegünk van, ha napsütés ér, viszont fázunk, ha árnyékba kerülünk. Miközben hőt szállít, az infravörös sugárzás jelentős energiaveszteség nélkül hatol át a levegőn és minden útjába kerülő szilárd tárgyat felmelegít.
A Nap energiájának legnagyobb részét infrasugárzással bocsátja ki. A Föld légköre a napsugárzás 7-14 µm közötti infratartományát engedi át leginkább, ez a természetes meleg a földi élet alapja.

2. MI TÖRTÉNIK AZ INFRASZAUNÁBAN

Az infrakabinban az infrasugarakat elektromos fűtőszálak generálják. A fűtőszálakat úgy helyezték el, hogy optimálisan irányuljanak a kabinban jelen lévő személy, vagy személyek felé. Ezek az infrasugarak azonosak a Nap sugárzásával, azzal a különbséggel, hogy hullámhosszuk optimális hatást fejt ki szervezetünkre és hatását napi 24 órán át élvezhetjük.

3. MI A KÜLÖNBSÉG A HAGYOMÁNYOS SZAUNA ÉS AZ INFRASZAUNA KÖZÖTT

 • Az infraszauna hatékonyabb, de mégis kíméletesebb változata a hagyományos szaunának.
 • Az infraenergia biztonságát a legszemléletesebben talán az bizonyítja, hogy a koraszülött osztályokon használatos inkubátorok is infrafűtéssel működnek.
 • Az infraszauna lényege, hogy a szaunakályha helyett alkalmazott infrasugárzók közvetlenül a testet melegítik, és a bőr mélyebb rétegeit is elérve még jobban izzasztanak, s egyúttal a szervezet jótékony folyamatait serkentik. Hatása gyors és intenzív, de az alacsony hőmérséklet folytán használata mégis kellemes, a hagyományos szaunánál kevésbé megterhelő.
 • A hagyományos szauna forró levegőjének a bőrfelületet csupán érintő hőhatásával szemben az infraenergia behatol a bőr mélyebb rétegeibe, így rövid idő alatt többszörös hőátadás és kiadósabb izzadás következik be.

Előnyei a hagyományos szaunához képest:

 • Életkortól függetlenül használható
 • A hőmérséklet alacsonyabb (40 – 60 °C-os), kellemesen száraz meleg
 • A gyors (5-10 perces) felfűtés után már 15-20 perc alatt intenzívebb az izzadás és nagyobb a kalóriaveszteség
 • Energiatakarékos (1,5-3 kW-os)


4. AZ INFRASUGÁRZÁS JÓTÉKONY HATÁSAI

Az infravörös energia az energiának egy olyan formája, amely a többi energiával ellentétben nem a levegőt használja fel közvetítő közegként. Ennek következtében az infrasugarak kevesebb, mint 20 %- ban melegítik csak fel a környező levegőt és több mint 80 %- ban magát a testet.

A mélyen fekvő szövetekben található nagy mennyiségű víz kiváló vezetőképességének köszönhetően az infrakabinban kibocsátott infravörös sugarak képesek egészen 4 cm mélyen a testbe hatolni. Ennél fogva pedig nem úgy működnek, mint egy, a bőrre tett meleg takaró. Az emberi test a sugárzószálak által kibocsátott sugarak 95 %- át képes elnyelni. Ez a mélyre ható sugárzás váltja ki a melegítő hatást az izomszövetekben és a belső szervekben. A test a szívverés és a pulzusszám növekedésével reagál erre.
Ennek a reakciónak a szívre gyakorolt hatása megegyezik egy kondicionáló edzés hatásaival. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy az infraszauna használata edzi a szívet, mivel a test csökkenteni akarja a hőmérsékletét és ezért növeli a pulzusszámot. Ezzel egyidőben a test aktiválja az összes rendelkezésre álló hűtőrendszerét, amelyek közül az izzadás az egyik legfontosabb.

Az izzadtság elemzésekor kiderült, hogy az infrakabinban keletkezett izzadtság 80 %- ban vízből, 20 %- ban pedig toxikus anyagokból (pl. kadmium, nikkel, ólom, klór, stb.) áll. Ezek az anyagok a vesékben és a bőr alatt raktározódnak. Ennek hatására alakul ki a cellulitisz is. Az infrakabin használata során a szervezet kalóriavesztesége elősegíti a zsírszövetek leépítését és a szervezet méregtelenítését.

Egy átlagos kondíciójú személy egy infraszaunázás alkalmával kb. fél liter izzadságot termel, ami 300 Kcal elégetésével keletkezik. Ez kb. 3,5 - 5 km-es táv lefutásához hasonlítható. Az olyan szervezet, amely jobban alkalmazkodik a meleghez, könnyen kiizzadhat 600-800 Kcal-t, minden negatív következmény nélkül.
Az infrakabin központi szerepet játszhat a súly megőrzése és a szívizmok edzése szempontjából.

5. AZ EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA, ALKALMAZÁSA KÜLÖNBÖZŐ BETEGSÉGEK ESETÉN

A számos kedvező hatás közül a legalapvetőbb az izzadás révén a bőr tisztulása és feszesebbé válása, valamint a szervezet keringési rendszerének frissítése, tornáztatása.
A vérkeringés hajszálerekben végződő érrendszeren keresztül kiszolgálja a sejtszintű élettani folyamatokat. Az immunrendszer részét képező nyirokrendszer egyúttal közreműködik salakanyagok eltávolításában, a szervezet méregtelenítésében.

A két rendszer harmonikus működése alapvető fontosságú, ezért az őket serkentő infraszauna gyakori használata az egészséges szervezet számára is igen hasznos.
Az infraszauna a szív- és érrendszeri problémák esetén – természetesen orvosi konzultációt követően – általában ajánlható. Az érfalak tornáztatása egyaránt jótékony hatású lehet az érelmeszesedéssel vagy a vérnyomásukkal küszködőknek is, a panaszok jellegétől függetlenül.
A vérkeringést a szív tartja mozgásban, a nyirokrendszer működését viszont az izomműködés biztosítja. A mozgásszegény életmód általában gátolja a perifériás keringést, ezáltal rontja az anyagcserét és a salakanyagok eltávolítását.

A méreganyagok felhalmozódása a test különböző helyein (bőr, izületek, belső szervek, stb.) a legkülönfélébb és főleg az alkattól függő tünetek kiváltója.
A testbe hatoló infraenergia a bőr mélyebb rétegeiben indítja el az izzadást, és így még az egyébként nem könnyen távozó nehézfémek kiürülését is elősegíti a hajszálereken, illetve pórusokon keresztül.
Meghűlés vagy influenza esetén az infraszauna jelentősen gyorsítja a gyógyulást.
Az infraszauna a kozmetikai és fittneszszalonok kedvelt berendezése, mert hatása gyors és látványos.
Működési elvéből adódóan rendkívül alkalmas a sportolók bemelegítésének előidézésére, megelőzhetők vele a sportsérülések.

Izületi és izomsérülések esetén rehabilitációs alkalmazása is elterjedt.
A fogyást illetően egy gramm izzadás kb. 0,5 – 0,6 kcal kalóriaveszteséget jelent. A hagyományos forrólevegős szaunában egy átlagos állapotú személy könnyedén veszít közel 500 gr izzadtságot, ez az infraszaunában 20-30 perc alatt a két-háromszorosára is nőhet az ennek megfelelő kalóriavesztéssel együtt, ami nagy intenzitású sporttevékenységgel egyenértékű.
A kozmetikai alkalmazás szempontjából a bőr regenerálódása mellett fontos, hogy fokozza és gyorsítja a cellulitiszes kezelések hatását.

Általánosságban elmondható, hogy egészséges emberek korlátozás nélkül használhatják az infrakabint. Terhesség, magas vérnyomás, fertőző betegség vagy sebészeti beültetés esetén feltétlenül csak orvosa hozzájárulásával használja az infraszaunát.

6. HOGYAN HASZNÁLJUK AZ INFRAKABINT?

A használat lehet kúra- vagy alkalomszerű. Itt is a rendszeresség a legelőnyösebb.
Általános alapelvként itt is érvényes, hogy az emberi szervezetnek a teherbírása egyénenként, illetve a mindenkori fizikai állapot szerint változik.
Mielőtt levetkőzik, kapcsolja be az infraszaunát, állítsa a hőmérsékletszabályozót a kívánt hőfokra. A bemelegítési idő – kb. 5 perc – eltelte után üljön be a szaunába, így a teste együtt melegszik fel a szauna levegőjével.

Az infraszauna használata előtt és után egyaránt fontos a megfelelő folyadékpótlás. Erre a célra legmegfelelőbb ásványvíz fogyasztása.
Az infraszaunázás előtti zuhanyozás fokozottabb izzadást eredményezhet.
A kabinban tanácsos ülő helyzetben elhelyezkedni, mert az inframeleg horizontálisan terjed.
Már rövid idő után elkezdődik az izzadás. Ha a kiválasztott hőmérsékletet kellemetlennek találja, nyugodtan kinyithatja az ajtót. Ezáltal nem az infrasugárzás távozik, hanem csak hő.
Infaraszaunázás után tanácsos a már kikapcsolt fülkében maradva még 10-15 percig fokozatosan izzadva lehűlni, végül langyos vízzel zuhanyozni.

Blog bejegyzések

 • Új! Fedezze fel a műfű előnyeit

  2018 május 22. / Hasznos tanácsok

  Meseszép és örökzöld: Tökéletes gyep mindenkor, költség és időmegtakarítás. Minimális karbantartási igény: Egész évben élvezhető friss zöld pázsit, még az árnyékos helyeken is.

 • Miért pont a kerti gázgrillek?

  2018 január 11. / Hasznos tanácsok

  A kerti sütés nem véletlenül olyan népszerű, hiszen friss levegőn, zöld környezetben készíthetünk ínycsiklandó ételeket, a sütést pedig összeköthetjük egy szórakoztató vendégséggel is. Már csak azt kell eldönteni, milyen grillsütőt vásároljunk.

 • Medencék építése: Milyen legyen?

  2018 január 11. / Hasznos tanácsok

  Medencét szeretne építtetni a kertbe? Ehhez tudnia kell, milyen medence épüljön meg a kiszemelt helyre. Medencét választhat alapanyag szerint, így például léteznek műanyag, vagyis kerámia medencék, de betonfalú és fémfalú medencéket is építtethet fólia burkolattal, továbbá kerülhet a medence belső falára csempe vagy mutatós üvegmozaik is.