AKCIÓS TERMÉKEK

CALDERA SPAS
masszásmedence

MEDENCÉK

MEDENCEFEDÉS

VÍZKEZELÉS, VÍZTISZTÍTÁS

SZÖKŐKUTAK

MOZAIK

SZAUNA
Kedvezmény a bemutatótermi kabinokra!

GŐZKABINOK

USZODAI VÍZKEZELŐ BERENDEZÉSEK

KIKAPCSOLÓDÁS
vicces képek, videókNYITVA TARTÁS
Hétfőtől-Péntekig:
8:00 - 16:00 óráig
Szombat: zárva

 

Gyakori Kérdések

 1. Üzemeltetési költségek
 2. Mit vegyek figyelembe kültéri beüzemelés esetén?
 3. Mit vegyek figyelembe beltéri beüzemelés esetén?
 4. Szükséges speciális vízvezeték ill szennyvízhálozat kiépítése a Spa telepítéséhez?
 5. Szükséges-e a Spa vizét vegyszerrel kezelni?
 6. Mit jelent az ECO-PUR ásványi szűrés?
 7. Milyen vegyszerekkel kezeljem a spa vizét?
 8. Mi a pH és hogyan szabályozzam?
 9. Mit jelent az Összes Alkáli Tartalom?
 10. Vegyszerek alkalmazása után mennyi idő elteltével lehet újra beszállni a Spa-ba?
 11. Milyen gyakran kell a Spa-t leereszteni és újratölteni vízzel?
 12. Milyen gyakran kell a Spa-ban a szűrőfiltereket tisztítani illetve kicserélni?
 13. Hogyan ápoljam a Spa tetejét?
 14. Hogyan ápoljam a Spa oldalborítását?
 15. Szükséges-e a Spa-t téliesíteni?

Üzemeltetési költségek

Sok különböző dologtól függ, egy spa üzemeltetésével járó villamos energia költség, ezért nehéz megadni egy általános költség becslést; a használat körülményei minden esetben különbözőek. Biztosítjuk önöket arról, hogy mi úgy tervezzük, és gyártjuk termékeinket, hogy azok a lehető legkisebb költséggel üzemeljenek, mivel valamennyi MASTERSPA-t "Hőmegtartó Szigetelési Rendszer" nevű saját technológiájú eljárással hőszigeteltük, aminek köszönhetően a leg energiahatékonyabb Spa-k közé tartoznak.

Az energiafogyasztást az alábbiak befolyásolják:

 • A Spa használatának gyakorisága
 • Egyes használatok időtartama
 • A víz hőmérséklete
 • Fuvókák használatának gyakorisága és időtartama
 • Programozott szűrő ciklusok
 • A Spa-t használó emberek száma
 • A Spa telepítésének földrajzi elhelyezkedése és akörnyezeti hőmérséklet/éghajlat
 • Felállítás helye, környezete
 • Kültéri vagy beltéri felállítás
 • Vízcsere gyakorisága
 • A hőszigetelő fedél nyitva tartásának időtartama
 • Az elektromos áram ára

Néhány Spa gyártó cég konkrét elektromos fogyasztási adatokat közöl a termékeiről. Minden ilyen adatot gyanakvással kell fogadni, mivel a Spa elhelyezkedés és a használati szokások különbözősége miatt lehetetlen előre megjósolni, hogy mi lesz az elektromos áramfogyasztás minden egyes esetben. Sőt esetenként azt is állítják, hogy egy kisebb teljesítményű fűtőegység üzemeltetése olcsóbb. De egy 1 kW-os fűtőegység három óra alatt végzi el azt a fűtést, amit egy 3 kW-os egy óra alatt. Valójában a nagyobb teljesítményű fűtők sokkal gyorsabban pótolják a felületi hőveszteséget, és sokkal kényelmesebbé teszik egy sokkal egyenletesebb hőmérséklet fenntartásával.

Gyakran alkalmazzuk a polisztirol kávéspohár analógiáját. a hőveszteség szemléltetésére. Mit tesz, hogy a kávéját melegen tartsa? A poháron hagyja a vékony műanyag fedelet. És mikor azt akarja, hogy hűljön a kávéja? Leveszi a fedelet. A vékony műanyag fedél megakadályozza a folyadékfelszín párolgásából eredő hőveszteséget, míg a polisztirol pohár oldala a sugárzásos és vezetéses hőveszteséget gátolja. Ugyanez a helyzet a Spa esetében is; amint leemeli a fedelet, azonnal megindul a hő-veszteség. A hő nagyobb része ezen a módon veszik el. A vízfelszín párolgási felülete a fúvókák működtetésével megnő, ami fokozza a párolgás által okozott hőveszteséget.
Tanácsok az üzemeltetési költségek csökkentésére:

 • Amikor nem használja a Spat, mindig tartsa rajta és rögzítse a hőszigetelő tetőt! Erősebb szél leemelheti, ha nincs lebiztosítva.
 • Ha több napig nem fogja használni a Spa-t, ezalatt is járassa, de csökkentse a hőmérsékletét néhány fokkal! Állítsa vissza a normál használati hőmérsékletet mielőtt újra használni akarja!
 • Állítsa a hőmérsékletet az ön számára kellemes legalacsonyabb szintre!
 • Csak szükséges esetben cserélje a Spa vizét (a használati útmutató 3 -4 havonkénti teljes vízcserét javasol)! Szükségtelen vízcserék sok elekromos energia fogyasztással járnak, mire a friss vizet fürdési hőmérsékletre fűtjük.
 • Védje a Spa-t az erős széltől! Egyszerű széltörők segíthetnek a szél hűtő hatásának csökkentésében. Ez csökkenti az energiaköltséget és kellemesebbé teszi a Spa használatát. A széltörők lehetnek a kertépítés elemei. Sövény, kerítés, fa, bokor mind hatékonyak lehetnek.


Fontolja meg egy Gazebo (kis házikó) felállítását! Egy Gazebo-ban lévő Spa sokkal jobban védett az időjárási hatásokkal szemben.

Mit vegyek figyelembe kültéri beüzemelés esetén?

A hordozható SPA elhelyezése és bekötése egyszerű, ha megfelelően meg van tervezve. Ezért nagyon fontos, hagy a következő tudnivalókat gondosan elolvassa és konzultáljon a SPA forgalmazójával.

 • Megközelíthetőség - az Ön új SPA-janak méretei fogják meghatározni azt a helyszükségletet, ami SPA-nak az utcáról a végleges helyére viteléhez szükséges. Az útvonalon mérjen végig minden dimenziót, mint kapuk, ajtók szélessége, függőleges irányú akadályok, mint csüngő ereszek, légkábelek, stb... Minden egyéb korlátozó akadályt, mint fák vagy bokrok figyelembe kell venni.
 • Felszín/alapzat követelmények - amikor a SPA tele van vízzel és fürdőzőkkel akár 2,5 tonnát is nyomhat. Alapvető fontosságú, hogy az alap a SPA alatt elbírja ezt a terhet. A SPA-t egy egyenletesen erős, szilárd és folytonos sík felületre kell helyezni! Az ajánlott hordozófelület egy megfelelően előkészített talajon készült legalább 10 cm vastagságú, vasbeton alapzat.

A megfelelő tervezés növelni fogja az Ön új SPA-jának élvezetét. Alább felsorolunk néhány további szempontot, melyeket érdemes megfontolni a SPA elhelyezésének tervezésénél:

 • Hogyan illik a SPA a kiszemelt környezetbe?
 • Látvány a SPA-ból, és a SPA látványa a lakásból.
 • Mennyire éri a napsütés és mennyire árnyékolják a fák?
 • Magánszféra biztonsága
 • Eljutás a SPA-hoz a házból és vissza
 • Öltözőhely és fürdőszoba közelsége
 • Vízkezelő vegyszerek tárolása
 • Helyi építészeti szabályok (ha vannak erre vonatkozóan)
 • Elektromos kábel (lásd az áram szükségleteket)

Fontos! A SPA, berendezéseket tartalmazó oldala(i) hozzáférhetőek legyenek, későbbi szervizelés céljából. Időszakos karbantartási ellenőrzésekhez is szükséges a hozzáférhetőség. Ha lehetséges, bölcs dolog hozzáférhetőséget biztasítani valamennyi oldalhoz, arra az esetre, ha esetleg később csővezetéke(ke)t kell javítani. Az Ön SPA garanciája nem fedi a hozzáférhetőséghez szükséges plusz munka költségei.

Mit vegyek figyelembe beltéri beüzemelés esetén?

A hordozható SPA elhelyezése és bekötése egyszerű, ha megfelelően meg van tervezve. Ezért nagyon fontos, hagy a következő tudnivalókat gondosan elolvassa és konzultáljon a SPA forgalmazójával.

 • Megközelíthetőség - az Ön új SPA-janak méretei fogják meghatározni azt a helyszükségletet, ami SPA-nak az utcáról a végleges helyére viteléhez szükséges. Az útvonalon mérjen végig minden dimenziót, mint kapuk, ajtók szélessége, függőleges irányú akadályok, mint csüngő ereszek, légkábelek, stb... Minden egyéb korlátozó akadályt, mint fák vagy bokrok figyelembe kell venni.
 • Felszín/alapzat követelmények - amikor a SPA tele van vízzel és fürdőzőkkel akár 2,5 tonnát is nyomhat. Alapvető fontosságú, hogy az alap a SPA alatt elbírja ezt a terhet. A SPA-t egy egyenletesen erős, szilárd és folytonos sík felületre kell helyezni! Az ajánlott hordozófelület egy megfelelően előkészített talajon készült legalább 10 cm vastagságú, vasbeton alapzat.

A beltéri telepítés teljesen különböző megfontolásokat igényel. Itt megintcsak igaz, hogy helyes tervezés esetén - mindegy melyik helyiségbe telepíti a SPA-t - az lesz az Ön kedvenc helyisége.

 • Konzultáljon az Ön SPA forgalmazójával, hogy biztosítva legyen minden helyi feltétel: úgymint az épület statikája, elektromosságra és vízvezetékre vonatkozó szabályok.
 • Tervezzen be egy padló összefolyót a kiloccsanó víznek és a SPA időnkénti leeresztéséhez, tisztításához!
 • Egy szellőztető ventillátor szükséges lehet a nagyon magas páratartalom miatt.
 • SPA helyiség valamennyi bútorának és berendezésének állnia kell a magas páratartalmat.

Fontos! Amennyiben épületen belül, vagy fa teraszon állítja fel a SPA-t, különböző terhelhetőségi követelményeknek kell megfelelni. A teljes terhelés lehet akár 550 - 650 kg/m2. Konzultáljon az Ön SPA forgalmazójával, vagy képesített statikussal! Úgy telepítse a SPA-ját, hogy annak elektromos berendezései az alapszint fölött maradjanak és ne legyenek kitéve vízzel való elárasztás veszélyének! A SPA, berendezéseket tartalmazó oldala(i) hozzáférhetőek legyenek, későbbi szervizelés céljából. Időszakos karbantartási ellenőrzésekhez is szükséges a hozzáférhetőség. Ha lehetséges, bölcs dolog hozzáférhetőséget biztasítani valamennyi oldalhoz, arra az esetre, ha esetleg később csővezetéke(ke)t kell javítani. Az Ön SPA garanciája nem fedi a hozzáférhetőséghez szükséges plusz munka költségeit.

Áramszükséglet: mindegyik Master Spas masszázsmedence tökéletes működéséhez - a motorok és a fűtés együttes használata esetén - szükség van egy fázison 230 Volt/32 Amper áramerősségre (3×2,5mm rézkábel). A vezérlőpanel lehetőséget nyújt a kétfázisú bekötéshez is, ebben az esetben 2×16 Amper szükséges. Érintésvédelmi szempontból a villanyóraszekrényben el kell helyezni egy 30 mA-s FI-relét. A vízhatlan elektromos kábelt úgy kell elhelyezni/kivezetni a spa leendő helyéhez, hogy azt toldás nélkül egyenesen a vezérlődobozba lehessen bekötni. A vezérlődoboz a spa kezelőpanel alatti részén helyezkedik el.

Szükséges speciális vízvezeték ill szennyvízhálozat kiépítése a Spa telepítéséhez?

Egyszóval, nem! Azaz, a legnagyszerűbb dolgok egyike egy hordozható Spa, mert a Spa-nak van egy beépített fűtő-, és szűrőrendszere. Így, Önnek nem kell a vizet nagy gyakorisággal cserélgetni, csak vegyszeres kezelést kell végeznie. Egyszerűen csak töltse fel a Spa-t egy kerti locsolótömlővel, leeresztéskor a leeresztő szelepre csatlakoztasson egy tömlőt, vagy egy olcsó búvárszivattyúval szívassa ki a vizet. A víz leeresztése előtt ajánlatos a Swirl Away csőtisztító folyadék alkalmazása, mely segít a csővezetékekben lerakodó kórokozok hatékony eltávolításában. Ha elköltözik és magával szeretné vinni kedvenc spa-ját is,. csak értesítsen minket hogy megoldjuk a szállítását.

Szükséges-e a Spa vizét vegyszerrel kezelni?

Egyszóval, igen. Az Ön Master Spa-ja fel van szerelve egy nagyteljesítményű koronakisüléses ózongenerátorral, valamint egy ásványi alapanyagú szűrőrendszerrel, azonban ezek együttvéve nem helyettesítik a víz vegyszeres kezelését, viszont csökkentik a vegyszerszükségletet. A SPA idény elején, vagy új illetve újra feltöltött SPA esetén a vizet heti 4 -5 alkalommal ellenőrizni kell, amíg a megadott paraméterek megfelelő szintje be nem áll. Azután elég heti egy vagy két alkalommal ellenőrizni. Az ellenőrzést mindig a hét ugyanazon napján, a napnak ugyanabban az órájáben kell végrehajtani, mielőtt bármilyen vegyszert adagoltunk volna a vízhez. A rendszeres ellenőrzés lehetővé teszi, hogy észrevegyük a vízminőség változásait és megelőzzük a problémák kifejlődését. FONTOS: Vegyszeres kezeléskor mindig tartsa be az adott vegyszer használati utasításait.

Mit jelent az ECO-PUR ásványi szűrés?

Az ECO PUR víztisztító rendszer a természetben található speciális ásványi anyagokból áll, melyek összekeverve hatékony baktérium- és algaölő tulajdonságuknál fogva védik fürdőjének vizét. Az ásványi tisztítás nem oxidálja a szerves vegyületeket, ezért időnként szükség van klór adagolására hogy segítsük a tiszta víz fenntartásához szükséges fertőtlenítő és oxidációs folyamatokat.

Milyen vegyszerekkel kezeljem a spa vizét?

A víz kezeléséhez különböző vegyszerekre van szükség. Mindenek előtt a víz pH szintjét kell szabályozni. A megfelelő pH szint 7,2 -7,8 közötti tartományban van. A pH-t különböző vízkezelő teszt csíkokkal ellenőrizheti. A mért értékhez képest alkalmazzon pH csökkentő vagy növelőszert, az adott vegyszer használati útmutatója szerint, egészen addig amíg a kívánt pH szintet el nem éri. Az első feltőltés alkalmával szükség lehet vízkő- kicsapodásgátló vegyszer alkalmazására, mivel Magyarország majdnem teljes terűletén nagyon magas a víz keménysége. A vízkeménységet is teszt csíkokkal mérheti. A víz fertőtlenítéséhez használhat stabilizált klórt, granulátum-brómot, atív oxigénes fertőtlenítőszert. Az ideális fertőtlenítő szint a spa vízében mind a bróm mind a klór esetén 3 és 5 mg/liter között van, melyet a forgalmazójától beszerezhető teszt csíkkal ellenőrízhet. Napi pár perces foglalkozás a spa vízével, egy nagyon hosszú, gondtalan használatot tesz lehetővé!

Mi a pH és hogyan szabályozzam?

A pH a víz relatív sav/bázis tartalmának mértéke, Ha a pH 7,2 alatt van, a víz túl savas és korróziót okozhat a csatolt berendezéseken és/vagy irritációt a fürdőzőknek. Ha a pH 7,8 fölött van, a víz túl bázikus és oldhatatlan szilárd szemcsék kicsapodását okozhatja, a víz homályosodása léphet fel. A magas pH csökkenti a klóros fertőtlenítő hatékonyságát. A megfelelő pH szabályozás alapvető fontosságú

Mit jelent az Összes Alkáli Tartalom?

Az Összes Alkáli Tartalom "ÖAT" a karbonát, bikarbonát és hidroxil ionok együttes mennyisége a vízben. Az ÖAT növekvő mértéke növeli a víz pH-ját és pH változásokkal szembeni pufferként hat. Magas ÖAT magas pH-t eredményez, és a vízet pH szabályozással szemben ellenállóvá teszi. Alacsony ÖAT instabillá teszi a pH-t és nehezíti annak a kívánatos tartományban tartását. Az ÖAT mérésével és szabályozásával kapcsolatban konzultáljon a forgalmazóval.

Vegyszerek alkalmazása után mennyi idő elteltével lehet újra beszállni a Spa-ba?

Mivel a teljes vízmennyiség átfordulása elég gyors, általában néhány órával a vegyszer adagolás után vissza lehet ülni a vízbe, de mi mindig javasoljuk, hogy ezt megelőzően végezzenek egy gyorstesztet a fertőtlenítőszer koncentrációjának meghatározására. Az ideális szint mind a bróm mind a klór esetén 3 és 5 mg/liter között van.

Milyen gyakran kell a Spa-t leereszteni és újratölteni vízzel?

Az Spa-nak szüksége van időnkénti leeresztésre és tisztításra ahhoz hogy biztonságos és egészséges legyen. Ajánlatos minden 60 - 90 napon leereszteni és újratölteni. Gyakori használat és nagyszámú használó esetén ajánlatos a gyakoribb tisztítás.

Milyen gyakran kell a Spa-ban a szűrőfiltereket tisztítani illetve kicserélni?

A szűrő a Spa egyik legfontosabb része. Nem csak a tiszta víz miatt alapvető fontosságú, de a Spa élettartamára is hatással van. Az Master Spa-ban kétféle szűrőfilter dolgozik a víz tisztántartásáért. A Mikro-előszűrőt normál használat mellett havonta egyszer ajánlatos szűrőtisztítószer használatával kiáztatni egy tiszta vödörben. Az ECO-PUR aktív ásványi alapú szűrőfiltert csak vízzel le kell öblíteni, és minden 180.-ik napon ki kell cserélni.

Hogyan ápoljam a Spa tetejét?

Időnként öblítse le szappanos vízzel a bőrtető mindkét oldalát, hogy meghosszabbítsa az élettartamát! Tanácsos a 303-as kezelőszer használata, amely nagyobb védelmet biztosít a tetőnek, a környezet káros hatásai ellen. Mindig fedje le a Spa-t ha nem használja! Ez jelentősen csökkenti az energiafogyasztást és a víz könnyebben felmelegszik. A vízveszteség és vegyszerigény szintén csökkenni fog.

Hogyan ápoljam a Spa oldalborítását?

A Master Spa-k DuraMaster polimer oldalborítását időnként csak slaggal, vagy egy vizes ruhával le kell mosni, ellentétben a fa oldalborítással ami kültéri használat esetén a felület évenkénti újrakezelését igényli.
Hogyan ápoljam a Spa akríl belső felületét?
Egy puha ruhával törölje le a Spa akríl felületét megfelelő tisztítószerrel! A Master Spa forgalmazótól beszerezhető ez a nem karcoló tisztítószer. Ne használjon papírtörölközőt! A Master Spa akríl felületébe épített Microban® antibakteriális védelem, tisztítással vagy dörzsöléssel sem mosható vagy koptatható le.

Szükséges-e a Spa-t téliesíteni?

Egyszóval nem. Sok ember úgy találja, hogy élvezetesebb a pezsgőfürdő télen, mint bármely más időszakban. Az Ön Master Spa-ját arra tervezték, hogy egész évben használható legyen bármilyen helyi klímában. Azonban, ha úgy dönt, hogy nem akarja télen használni a Spa-ját, le kell engedni a vizet és elvégezni a szükséges óvintézkedéseket.

 
 
   
6000 Kecskemét, Ceglédi út 22. • Telefon: 76/509-700 • E-mail: info@kardosuszodatechnika.hu